Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Bloembollen planten in het najaar

Bloembollen planten in het najaar

Wilt u in de wintermaanden of in het vroege voorjaar genieten van kleur in de tuin? Hoop krijgen dat de winter niet lang meer zal duren doordat de knopje zich uit de vriesgrond omhoog steken? Plant dan nu uw bloembollen, u moet even een paar maanden wachten maar dat wachten wordt meer dan beloond!

Nu bloembollen planten, straks genieten
Bloembollen planten is vooral een kwestie van doen. Iedereen kan het! En… succes verzekerd. Wie straks even door de knieën gaat, wacht een kleurrijke beloning in de lente.

Wanneer planten?
De beste tijd om bloembollen te planten is tussen half oktober en eind november. Dan is het weer aangenaam en de grond nog warm. Dat is ook het moment dat er vaak lege plekken in de border komen, waar u prima en makkelijk je bloembollen kunt planten. Bloembollen die in deze periode de grond in gaan, hebben alle tijd om een mooi wortelnest te vormen. Daardoor zijn ze beter bestand tegen de eventuele naderende vorst.

Hoe planten?
Zet de bol in de grond met het puntje omhoog en de ‘wortelkrans’ naar beneden. De wortelkrans is het hoefijzervormige uiteinde van de bol. Het bevindt zich aan de onderkant van het breedste gedeelte van de bol.
Maak met een plantschopje een gat en maak de grond op de bodem van het gat een beetje los.

Hoe diep moeten bloembollen geplant worden?
Op de verpakking van de bol staat altijd precies hoe diep ze gepland dienen te worden. Zet de bloembollen erin en houd een gemiddelde plantafstand aan van twee keer de dikte van de bol. Ofwel zo’n 5 tot 8 cm. Dikke bollen hebben meer ruimte nodig dan kleine bollen. Twijfelt u, vraag het dan aan een van onze medewerkers in het tuincentrum.

Staan ze iets dichter op elkaar? Geen punt, ze doen het heus wel! De bloem zit al in de bol en laat u nooit in de steek. Bedek de bloembollen met gemiddeld 10 cm aarde. Druk de grond voorzichtig met de hand een beetje aan.

Water en voeding voor uw bloembollen?
Meestal hebben pas geplante bloembollen geen water nodig. Er zit voldoende vocht in de grond en er komt genoeg nattigheid vanuit de hemel. Geef ze dus alleen wat water in extreem droge periodes.

Verwilderingsbollen
Om het makkelijk te maken, zijn er bloembollen die u één keer plant en die elk voorjaar weer bloeien, zoals sneeuwklokjes, crocussen, blauwe druifjes en narcissen. Maar ook de tulp ‘Spring Green’ en sommige Alliums (sieruien) bloeien elke lente weer vanzelf. Eén keertje in het najaar planten en elk voorjaar opnieuw genieten. Dat is pas gemakstuinieren!

Gebruik uw creativiteit
Bloembollen zijn verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren van de regenboog. Ook wat betreft, vorm, bloeiwijze en bloeitijd is er een enorme variëteit. Afhankelijk van uw smaak en het beoogde effect, experimenteer met het rijke kleurenpalet en plant gerust meerdere soorten en verschillende bloeitijden door elkaar. 

Kinderen vinden het ook altijd geweldig om met hun handjes in de aarde te wroeten, en helemaal als ze de bloembollen later op zien opkomen. Op naar een kleurig bloeiend voorjaar! 

Bron: Tuinen.nl