Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Wortelsnoei

Wortelsnoei

Het is elk jaar weer spannend hoe de door ons gekoesterde kuipplanten in het voorjaar uit hun winterstalling tevoorschijn komen. We hebben ze vaak al jaren, soms zelf opgekweekt uit een stek die we van een vakantie in Italië of Frankrijk hebben meegenomen naar huis, bijvoorbeeld van een mooie oleander. Na al die jaren kunnen ze wat minder fris ogen, doordat de takken aan de onderkant kaal zijn en blijven, met alleen wat groen blad in de toppen. Dan kunnen we ze met wortelsnoei een metamorfose laten ondergaan.

Ruimtebesparing
Wortelsnoei kan bij veel kuipplanten uitkomst bieden: oleander, Abutilon, Kaapse malva (Anisodontea capensis) en ook bij buxus. Door het snoeien van de wortels in februari of begin maart neemt de kluit bovendien minder ruimte in in de pot of kuip, zodat u de plant gewoon weer in dezelfde (maat) pot of kuip kunt terugplanten – met daarin natuurlijk meteen nieuwe, verse potgrond. Dat scheelt de aanschaf van een grotere pot en ruimte op het terras of balkon! U kunt de oleander of Abutilon ook eind februari, begin maart wat inkorten, voordat de sapstroom weer op gang komt, maar dan heeft hij de komende jaren weinig of geen bloemen.

Werkwijze
Trek tuinhandschoenen aan, want het sap van een oleander en Abutilon is giftig. Haal de plant uit de pot en verwijder zo veel mogelijk aarde van de wortelkluit. Snijd of knip met een scherp en schoon snoeimes of een dito snoeischaar rondom een deel van de wortels af. Zet de plant de eerste vier tot zes weken na de wortelsnoei niet in de volle zon. Er moeten eerst nieuwe haarwortels gevormd worden die vocht kunnen opnemen. Geef in deze periode ook weinig water om wortelrot te voorkomen. Gebruik altijd een pot met voldoende afwateringsgaten en goede potgrond (eventueel speciale potgrond voor kuipplanten).