Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Doen: knoflook kweken!

Doen: knoflook kweken!

Wie houdt er nu niet van knoflook? Een heerlijke smaakmaker in allerlei gerechten, onmisbaar in de mediterrane keuken en bovendien zeer gezond, want knoflook verlaagt de bloeddruk en de cholesterol. Het is heel makkelijk om zelf knoflook te kweken. Probeer het eens uit!

Knoflook buiten
De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten is van half september tot half november. Verdeel een bol voorzichtig in losse tenen en plant de grootste en meest gave tenen op 10 tot 15 centimeter afstand van elkaar op 5 centimeter diepte, met het puntje naar boven. Doe dat op een zonnige plek in grond die goed waterdoorlatend is. Houd de grond rond de knoflook onkruidvrij en licht vochtig, verder heeft u er geen omkijken naar. Vanaf eind juni volgend jaar kunt u oogsten, wanneer twee derde van het loof geel is geworden. Haal de bollen in hun geheel uit de grond en laat ze een paar dagen goed drogen.

Knoflook binnen
Wilt u de bollen binnen in een pot kweken, dan is april daarvoor de aangewezen tijd, want dan kunt u de knoflook in augustus oogsten. Gebruik een ruime (terracotta) pot, hydrokorrels en goede potgrond. Plant de tenen 5 centimeter diep met het puntje naar boven en zet de pot op een zonnige plek. Houd de grond licht vochtig.

Knoflooktips

  • Het beste resultaat krijgt u niet met bollen van de groenteman of supermarkt, maar met bollen van ons tuincentrum, de biologische markt of van een zadenleverancier.
  • Er zijn twee basistypes knoflook: met en zonder bloemhoofd. De knoflook zonder bloemhoofd (Allium sativum var. sativum) heeft een stam die bij de bovenkant van de bol zacht en papierachtig is. Bloeiende knoflook (Allium sativum var. ophioscorodon) heeft een dikke, harde steel. Knoflook zonder bloemhoofd is langer houdbaar en produceert meer, maar kleinere tenen per bol.
  • Plant knoflook elk jaar op een andere plek, volgens het principe van de wisselteelt.
  • Knoflook houdt luizen bij de rozen weg.
  • Zorg ervoor dat u ook peterselie in de tuin of in de keuken heeft, om er de eventuele nasmaak en kenmerkende geur mee tegen te gaan.